Vier van de vijf ernstige brandwonden worden opgelopen in de vrije tijd, zoals bij het barbecueën en koken, en bij verkeersongevallen. Afhankelijk van de duur en temperatuur, kan hitte de huid enorme schade toebrengen. Brandwonden worden onderverdeeld in verschillende graden: een eerstegraads brandwond beschadigt de opperhuid, een tweedegraads brandwond beschadigt de huid dieper tot op de lederhuid. Een derdegraads brandwond vernietigt alle lagen van de huid, zenuwen en bloedvaten inbegrepen. 

Behandel brandwonden niet met huismiddeltjes

Een brandwond die niet groter is dan de palm van uw hand, moet zo snel mogelijk afgekoeld worden met water dat niet kouder is dan 15 graden Celsius en niet langer dan 20 minuten. Kwark, yoghurt en olie daarentegen, horen niet thuis op een verbrande huid. Als de huid zo zwaar beschadigd is dat zich blaren vormen, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen; als de brandwonden zich over een groter deel van het lichaam uitstrekken, is een gespecialiseerde afdeling voor brandwonden de beste optie.
 

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.