Grote wonden en wonden die niet genezen zoals het moet, zijn uiteraard erg vatbaar voor ziektekiemen. Diabetici hebben bijvoorbeeld vijf keer meer kans om een wondinfectie op te lopen dan gezonde personen. 

Kenmerken van een wondinfectie

  • opvallende roodheid
  • bovenmatige warmte
  • opzwelling
  • hoge pijngevoeligheid

Een geïnfecteerde wond is een geval voor een medisch expert. Hij kan zeggen of antibiotica nodig is en kan, indien nodig, uw tetanusinjectie hernieuwen. Hij zal ook dood weefsel verwijderen van de wond als dit het genezingsproces hindert. Wonden die etter bevatten, moeten worden gereinigd, en drainage met behulp van een buis waardoor de etter kan wegvloeien, is soms noodzakelijk.
Er bestaan ook speciale wondverbanden voor geïnfecteerde wonden gemaakt van schuim en hydrogel die de wond helpen bevochtigen en van zuurstof voorzien terwijl de overtollige afscheiding geabsorbeerd wordt.  
 

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.