Om precies te zijn, wordt elke wond die de huidlagen penetreert, beschouwd als een open wond. Maar meestal vormt een open wond een dieper letsel, zoals een beet of een steekwond, in tegenstelling tot een schaafwond of een kleine snede. 

Opgelet een infectie

Indien er zich nog ongewenste deeltjes in de wond bevinden, probeer ze dan niet zelf te verwijderen: u zou nog meer weefsel kunnen beschadigen. Prioriteit is het stoppen van de bloeding; als u twijfelt, werk dan zo goed mogelijk rond de vreemde deeltjes. Diepere wonden moeten doorgaans behandeld worden door een arts, omdat de kans bestaat dat dieper liggende aderen of organen beschadigd worden. Bovendien hebben open wonden altijd meer kans om geïnfecteerd te geraken, vooral bijtwonden. Een arts zal indien nodig uw tetanusinjectie vernieuwen en antibiotica voorschrijven.
 

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.