Een kleine snede kan dieper zijn dan een schaafwond, maar geneest doorgaans zonder al te veel problemen. De eerste bloeding zal onzuiverheden verwijderen en dan vanzelf stoppen. Gefixeerd met een pleister, zullen de zachte randen van de wond doorgaans netjes weer aan elkaar groeien (primaire wondgenezing). Een schaafwond daarentegen, mag dan alleen de bovenste laag van de huid (de opperhuid) beschadigd hebben, haar behandeling wordt vaak complexer door ongewenste deeltjes, vuil en veel wondvocht. 

Maak de wond zorgvuldig schoon

Spoel de wond zorgvuldig uit met koud water – maar wrijf er niet op. Splinters en kleine korrels zand kunt u van het oppervlak verwijderen met behulp van een steriel pincet. Grotere en moeilijk te verwijderen deeltjes laat u het beste over aan een arts, zodat u het weefsel niet nog meer beschadigt. Ontsmet de huid rond de wond om een infectie te voorkomen. Schaafwonden kunnen vaak veel wondvocht afgeven; om te vermijden dat gezonde huid rond de randen van de wond gaat opzwellen en beschadigd geraakt, bevelen we een absorberende pleister aan die regelmatig vervangen moet worden.
 

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.