Een verwonding is vaak snel gebeurd. Ze kan grote of kleine wonden veroorzaken, diep of oppervlakkig, gemakkelijk te behandelen of complex. Maar ze betekenen altijd bloed, risico op infectie en pijn voor de gewonde. En precies daarop moet eerste hulp zich richten: 

De bloeding stoppen, het risico op infectie vermijden, de pijn verlichten

Als u een letsel als ernstig beschouwt, moet u een medisch expert inschakelen. Maar, als eerstehulpverlener, zult u toch moeten handelen. Bloedverlies en pijn kunnen een shock veroorzaken. Daarom moet de gewonde zitten of liggen. Onderzoek in een volgende fase de wond.

  • Maak de wond voorzichtig schoon met koud water
  • Verwijder oppervlakkige ongewenste deeltjes met een steriel pincet – alles wat diep zit, moet u overlaten aan een arts
  • Ontsmet de huidgedeelten rond de wond

Uw volgende prioriteit is elke vorm van bloeding te stoppen, omdat hierin het grootste onmiddellijke gevaar schuilt. Een pleister volstaat voor kleine wonden, terwijl voor grotere wonden steriele kompressen of fixatieverbanden nodig zijn. Een drukverband moet worden aangebracht op wonden die hevig bloeden.

Maar denk om uw eigen veiligheid: als u een hevig bloedende wond aan het verzorgen bent, draag dan wegwerphandschoenen als bescherming tegen infectie.

  • Wat moet uw eerstehulpkit voor thuis bevatten?

    De meeste letsels gebeuren thuis. Iemand valt van de trap, snijdt zichzelf tijdens het koken...

  • Eerste hulp op reis

    Ziek zijn, is het laatste dat u wilt als u op reis bent.

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.