Blaren zijn opzwellingen vol vocht onder de huid of tussen huidlagen. Ze kunnen worden veroorzaakt door brandwonden, tweedegraads bevriezing en bijtende chemicaliën. De meest voorkomende oorzaak is echter fysieke wrijving, zoals bij het dragen van nieuwe schoenen, werken in de tuin of bij ander zwaar handmatig werk. In deze gevallen worden de bovenste huidlagen gescheiden van de lager gelegen lagen, wat een holle ruimte doet ontstaan die zich vult met weefselvocht. 

Hoe een blaar genezen

U mag nooit een blaar doorprikken, want zo kan de wond geïnfecteerd raken. Een stevige pleister zal de huid beschermen tegen nog meer wrijving. Er bestaan gespecialiseerde blarenpleisters die gellagen bevatten die de blaar helpen sneller te genezen. Deze blaarpleisters kunnen op de huid blijven tot ze vanzelf afvallen. Als de blaar al open is, ontsmet dan eerst de wond. Daarna kunt u ook hier een blarenpleister gebruiken omdat het gelkussen niet zal kleven op de afscheidende wond.
 

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.