Een rijtwond wordt veroorzaakt door een korte, krachtige fysieke impact zoals een slag of een botsing met de hoek van een meubel. De huid loopt veel kans op scheuren als er zich been onder bevindt. Rijtwonden moeten soms worden genaaid, omdat ze onregelmatige, gerafelde randen kunnen vertonen die moeilijk aan elkaar zullen groeien en een litteken kunnen achterlaten. 

Breng een drukverband aan

Om een wond in eerste instantie te behandelen, brengt u een steriel wondverband aan en fixeert u het met een rekbare pleister. Een drukverband is het ideale verband om ernstige bloedingen te stoppen. Wikkel een gaasverband enkele keren rond het steriele verband en plaats vervolgens daarop een samengerold verband als drukkussen (een pak papieren zakdoekjes volstaat ook indien nodig). Fixeer alles met pleister. Maar opgelet: u wilt de bloeding stoppen, maar niet de volledige bloedcirculatie afsnijden van dat deel van het lichaam.
 

Raadpleeg een arts

Wanneer een arts raadplegen: steekwonden – in het bijzonder veroorzaakt door vreemde voorwerpen – krabben en beten van dieren, grote brandwonden en hevig bloedende wonden moeten worden behandeld door een arts.