Taal
NL | FR

Eerste hulp en veiligheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan resulteren in grote of kleine wonden en deze veroorzaken altijd bloedingen, kans op infectie en pijn. En dat is de focus van eerste hulp.

Eerste hulp bij bloedende wonden

Als u denkt dat de verwonding ernstig is, neem dan direct contact op met een medisch expert. Maar u moet als EHBO'er toch actie ondernemen. Bloedverlies en pijn kunnen shock veroorzaken. De gewonde persoon moet daarom gaan zitten of liggen. Vervolgens bekijkt u de wonde. Als de wonde bloedt, oefent u hier enkele minuten druk op uit met een schoon en droog verband of een zakdoek.

Wat te doen:

Grafische weergave van handen wassen als een stap bij wondbehandeling in de Leukoplast wondverzorgingsgids.

1. Was uw handen:

Was en droog uw handen zorgvuldig.
Grafische weergave van een lopende kraan illustreert het uitspoelen van de wonde als een stap bij wondbehandeling in de Leukoplast wondverzorgingsgids.

2. Maak de wonde schoon:

Maak de wonde voorzichtig schoon met lauw kraanwater. Verwijder voorzichtig kleine stukjes grind of hout uit de wonde met een steriel pincet.
Grafische weergave van een hand die vloeistof opneemt met een doek als illustratie van het drogen van de wond bij wondbehandeling.

3. Maak de huid droog:

Dep het gebied droog met een schone handdoek.
Bekijk onze wondverzorgingsgids voor de behandelstappen bij verschillende wonden.

De volgende stap is om het eventuele bloeden te stelpen, want dit vormt het grootste gevaar. Een pleister is voldoende voor kleinere wonden; voor grotere wonden is een steriel kompres of verbandmiddel nodig. Op hevig bloedende wonden moet een compressieverband worden aangebracht.

Denk ook aan uw eigen veiligheid: als u een hevig bloedende wonde behandelt, draagt u wegwerphandschoenen als bescherming tegen infectie.

Deskundige wondzorg door Leukoplast:

Leukoplast® elastic

Elastische en klevende eerstehulppleisters voor kleine wonden, snijwonden of schaafwonden.

Cutisoft® Non-woven kompres

Absorberende kompressen voor het reinigen van wonden.

Leukosilk®

Luchtdoorlatende kleefpleister met hoge treksterkte, zacht voor de gevoelige huid.