Taal
NL | FR

Incontinentie-gerelateerde dermatitis en de behandeling ervan

Incontinente personen hebben vaak last van IAD. Insluiting van urine of ontlasting (bijv. door het gebruik van op het lichaam gedragen absorberende kleding) zal de preventie van IAD ondersteunen1. Volg de onderstaande behandelstappen om IAD te voorkomen of te behandelen:

Grafische voorstelling van een vergrootglas met een uitroepteken als symbool voor het strikt naleven van de hygiëneregels bij wondbehandeling.

1. Let op hygiëne:

Draag wegwerphandschoenen bij de behandeling van luieruitslag bij volwassenen.
Grafische weergave van een hand die vlekken absorbeert met een doek om het reinigen van de huid als wondbehandelingsstap te illustreren.

2. Reinig de huid:

Reinig de huid voorzichtig met een zachte doek om wrijvingsschade aan het gebied te beperken en een reinigingsmiddel met een pH-bereik dat overeenkomt met de zuurmantel van de huid.
Grafische weergave van een pompdispenser om de toepassing van een huidbeschermingsmiddel of vochtbarrière tijdens de wondbehandeling te symboliseren.

3. Breng vochtinbrengende crème aan:

Breng een vochtinbrengend middel aan.
Grafische weergave van een tube als symbool voor het aanbrengen van vochtinbrengende crème in het kader van wondbehandeling.

4. Breng huidbeschermer en vochtbarrièrezalf aan:

Breng een vochtwerende zalf aan. Deze zalven kunnen petroleum, dimethicon of zinkoxide bevatten. Als alternatief: gebruik een alles-in-één zachte doek die een reinigingsmiddel, vochtinbrengende crème en barrière bevat.

Behandel beschadigde huid:
- voer huidvocht af met superabsorberende stoffen

Wanneer moet u medisch advies inwinnen?

Een persoon die aan incontinentie lijdt, heeft waarschijnlijk al medische zorg. Als u tekenen van incontinentie-gerelateerde dermatitis ontdekt, waarschuw dan de arts of het verplegend personeel. Indicaties voor IAD zijn:

  • vochtige, rode huid;
  • ontsteking;
  • lekkende huid met blaren;
  • een branderig gevoel in het getroffen gebied.

Raadpleeg bij twijfel een medisch deskundige

Veel voorkomende wonden kunnen thuis worden behandeld. Maar wanneer moet een arts worden geraadpleegd? Scroll naar beneden voor meer informatie!

Pictogram dat een medisch deskundige toont.

Deskundige wondzorg voor IAD

Cutimed PROTECT | Crème

Barrièrecrème die de huid beschermt tegen beschadiging en irritatie veroorzaakt door incontinentie.